(Foto: René Wouters.)

Veteranen-expositie ‘Helmen vol verhalen’ te zien in Schaarsbergen

/

ARNHEM – Vanaf deze week tot en met eind september is in de Witte Kapel in Schaarsbergen de expositie ‘Helmen vol Verhalen’ te zien. Nederlandse veteranen vertelden over hun ervaringen tegen kunstenaars. De kunstenaars verbeeldden die verhalen in 22 kunstwerken.

(Door: Patrick Arink)

In de afgelopen veertig jaar hebben Nederlandse soldaten bijgedragen in meerdere VN-vredesmissies. Wat hebben de militairen daar meegemaakt? Wat betekende de deelname voor het thuisfront? En hoe was de terugkeer in eigen land?

Die vragen vormde gedachte achter de reizende expositie ‘Helmen vol verhalen’ van de Arnhemse veteraan Amy van Son. Van Son koppelde 22 veteranen aan 22 kunstenaars. De persoonlijke verhalen van de veteranen over hun ervaringen inspireerden de kunstenaars tot een serie indrukwekkende kunstwerken.

Van Son: “Het is belangrijk dat deze verhalen verteld worden. Door met de hulp van kunstenaars de verhalen van veteranen boven water te halen, wordt hun geschiedenis zichtbaar voor iedereen. De universele taal van kunst slaat als het ware een brug tussen de militaire wereld en de burgermaatschappij.”

De expositie was eind vorig jaar al eventjes te zien in Arnhem, bij de officiële opening op vliegbasis Deelen. De expositie ging daarna op reis door Nederland.
Amy van Son: “Het is de bedoeling dat de expositie in alle provincies in Nederland een keer te zien is.”

Tot en met 30 september is ‘Helmen vol Verhalen’ te zien. Afgelopen vrijdag werd de expositie geopend door Jan van Dellen, directeur bij The Economic Board in het bijzijn van een stoet aan hoge militairen én veteranen

Van Dellen: “Vaak denken mensen aan ex-militairen die diende in Tweede Wereldoorlog, terwijl er juist ook veel veteranen zijn die in latere oorlogen gediend hebben. Helmen Vol Verhalen focust zich voornamelijk op de jonge veteranen. Ik ben erg onder de indruk van de expositie.”

Helmen vol Verhalen is van woensdag tot en met zaterdag te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Toegang tot de kapel is € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen. Mensen met een veteranenpas of een defensiepas krijgen 2,50 korting.

(Foto’s: Milon Abrahamse.)