Wil er nog iemand een boom? De gemeente geeft ze gratis weg

/

ARNHEM – Vandaag en morgen geeft de gemeente Arnhem in totaal 5.000 bomen en struiken weg. De gemeente wil inwoners helpen om het milieu en klimaat in de stad te verbeteren én om hun tuin te vergroenen.

Vvrijwilligers van Meer Bomen Nu hebben afgelopen maanden jonge inheemse bomen en struiken in de bossen rondom Arnhem en omgeving “geoogst”. Het gaat om verschillende soorten bomen en struiken, die geschikt zijn voor zowel grote als kleine tuinen.
De bomen en struiken zijn dun, niet zwaar en tussen 40 en 140 centimeter hoog. Groen in de stad zorgt voor verkoeling in warme zomers en minder wateroverlast.

Wie interesse heeft in een boom, kan zich via dit formulier aanmelden bij de gemeente Arnhem. Voor vandaag is het ophalen van een boom niet meer mogelijk, maar op zaterdagmiddag is er nog ruimte, meldt een vrijwilliger.
Er is keuze uit ongeveer 10 soorten bomen en struiken zoals berk, den, eik, lijsterbes, kardinaalsmuts en vlierstek. Na ophalen is het raadzaam de bomen zo snel mogelijk te planten.
De bomen kunnen opgehaald worden bij stadsboerderij Presikhaaf en stadsboerderij De Korenmaat.

De actie van de gemeente werd mogelijk gemaakt nadat de SP een motie indiende, die vervolgens door de gehele gemeenteraad unaniem werd aangenomen.
Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) ondersteunt deze actie van harte: “We kunnen niet om de klimaatverandering heen. We hebben last van meer hete zomers, meer wateroverlast en de natuur staat onder druk. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we als stad de biodiversiteit versterken. Naast klimaatadaptieve maatregelen en reductie van CO2 zorgen we zo dat Arnhem ook in de toekomst die mooie groene stad blijft. Met het planten van 10.000 bomen in een jaar dragen we hier samen aan bij.”

Meer Bomen Nu verzamelt zaailingen uit natuurgebieden en gemeenteparken met vrijwilligers om deze vervolgens gratis weg te geven aan boeren en burgers die bomen willen planten. In het hele land groeien jonge boompjes en struiken op plekken waar ze geen kans hebben. Te dicht op elkaar, te dicht bij het pad, op een bouwlocatie, te weinig licht, en andere plekken waar ze weinig kans hebben. Door deze te verzamelen en weg te geven, krijgen ze op een andere plek een betere kans