Bijenstal in de insectentuin van Natuurcentrum Arnhem.

Natuurcentrum Arnhem wint Dirk Zeldenrustprijs

//

ARNHEM – Dirk Zeldenrustprijs is dit jaar gewonnen door Natuurcentrum Arnhem. In de insectentuin van het Natuurcentrum werd een levensgrote ‘bijenpoppenkast’ gecreëerd waar bezoekers letterlijk doorheen kunnen lopen. De prijs, genoemd naar de Arnhemse milieuactivist Dirk Zeldenrust, gaat naar Arnhemse initiatieven die bijdragen aan een duurzame wereld.

De winnaar werd gekozen uit drie genomineerden: het project ‘zwerfafval opruimen’ door Heel Arnhem Schoon, het bijenproject van Natuurcentrum Arnhem en het project ‘Bladafval fermenteren en mulchen’ door het BuurtGroenBedrijf.
De genomineerden werden gekozen uit in totaal 17 aanmeldingen.

De prijs, een geldbedrag van 5.000 euro, wordt door Natuurcentrum Arnhem gebruikt om de Bijenpoppenkast verder te verfraaien.

Bezoekers ontdekken in de Bijenpoppenkast op een positieve en ludieke manier hoe honingbijen en wilde bijen leven, wat hun rol in onze voedselproductie is en wat de betekenis van biodiversiteit is en de problematiek er omheen. Bezoekers krijgen handelingsperspectief voor hun eigen leefomgeving.

De tweede prijs, een geldbedrag van 1.500 euro, ging naar het BuurtGroenBedrijf. De derde prijs, 1.000 euro, werd uitgereikt aan Heel Arnhem Schoon.

Voorgaande jaren ging de prijs naar Kweekland (2020) voor aanleg van een voedselbos, Stichting RecaP (2019) die van oud hout nieuwe gebruiksartikelen maakt en kledingatelier DierbaarGoed (2018) dat kleding maakt van restmaterialen.

Afgelopen jaar werd de prijsuitreiking in verband met corona uitgesteld. De prijsuitreiking van vandaag is de verlate uitreiking van de prijs van 2021.

Dirk Zeldenrust was een eigengereide Arnhemse milieuactivist die zich vanuit Sint Marten inzette voor duurzaamheid, lang voor dat dat in zwang kwam. Na de dood van de wereldverbeteraar in 2017 werd in zijn naam de prijs ingesteld “voor mensen die net als Dirk vinden dat een betere wereld niet kan wachten”.

Vorige artikel

Zo hoog is de vaccinatiegraad bij jou in de wijk

Volgende artikel

Hé, dat is Musis! Video Italiaans Eurovisie-liedje opgenomen in Nederland

Tip: