ARNHEM – De Arnhemse filmmaker Sil van der Woerd maakte een filmpje waarin de Britse premier verdrinkt in plastic afval. De video is al miljoenen keren bekeken. Heel Arnhem trots natuurlijk. Minder aandacht is er voor het feit dat we veel plastic afval te danken hebben aan een Arnhemse uitvinding: de petfles.
Van der Woerd maakte voor Greenpeace een video over plastic afval in het Verenigd Koninkrijk.
“Wat je ziet in het filmpje is dat ongeveer 70 miljoen items neervallen op Downing Street 10. Deze hoeveelheid afval per dag wordt niet in Engeland gerecycled, maar verscheept naar derde wereldlanden”, aldus Van der Woerd tegen Omroep Gelderland.
Met de video wil Greenpeace inzichtelijk maken hoeveel plastic er daadwerkelijk verscheept wordt en uiteindelijk in het milieu terecht komt. De cijfers zijn gigantisch.
Iedere minuut stroomt er wereldwijd een vuilniswagen vol met plastic afval in zee. Dat klinkt misschien niet veel, maar dat zijn meer dan 500.000 vuilnisauto’s per jaar.
De grootste boosdoener zijn plastic wegwerpflesjes. Per jaar worden er wereldwijd maar liefst 583 miljard plastic flessen gebruikt. Slechts twee procent daarvan wordt gerecycled.
Die plastic apocalyps hebben we te danken aan een Arnhemse uitvinding: de petfles. De petfles werd tijdens het Innovate Festival in 2015 uitgeroepen tot “Beste Arnhemse uitvinding ooit”.
Ierse grensrechter
Evengoed: we gaan terug naar 1971. De uitvinding van de petfles hebben we feitelijk te danken aan drie mensen die niets met elkaar te maken hebben: Akzo-directeur Jan Snellenburg, de Ierse grensrechter David Barrett en een onbekend gebleven PSV-supporter.
Op woensdag 14 april 1971 speelt PSV in Eindhoven de halve finale van de Europa Cup II tegen Real Madrid. Het oude Philips Sportpark is met 24.000 toeschouwers stijf uitverkocht.
PSV heeft het moeilijk en de PSV-aanhang probeert haar team te steunen door volle bierblikjes naar spelers van Real Madrid te gooien. Een van deze blikjes raakt de Ierse grensrechter David Barrett vol op het achterhoofd. De grensrechter zakt bewusteloos op de grond en moet per brancard afgevoerd worden.
Het incident in Eindhoven is voor de UEFA de aanleiding om drastische maatregelen te nemen. Er komt een Europees verbod op bierblikjes in voetbalstadions.
Akzo-directeur Jan Snellenburg vindt het maar niks. Naast directeur van Akzo is Snellenburg ook fanatiek supporter van Vitesse. Hij mist de biertjes op Nieuw Monnnikenhuize en geeft de onderzoeksafdeling van Akzo opdracht om een verpakking te bedenken die het bierblikverbod van de UEFA omzeilt.
In 1973 komen de onderzoekers van Akzo met een oplossing: een flesje van polyethyleentereftalaat, afgekort pet.
De fles is meteen na de introductie een doorslaand succes. Glazen frisdrankflessen verdwijnen en worden vervangen door petflessen. Bovendien worden de flessen niet alleen gebruikt voor drank, maar ook voor zeep, cosmetica, medicijnen en schoonmaakmiddelen.
Het zijn de jaren zeventig en milieubewustzijn moet nog uitgevonden worden. Dat het 500 jaar duurt voordat een petfles is afgebroken in de natuur, wordt dan nog niet als een groot probleem gezien.
Plastic huis
Inmiddels wordt er heel anders tegen de nadelen van de petfles aangekeken, wat bijvoorbeeld bewezen wordt door het Greenpeace-filmpje dat door Arnhemmer Sil van der Woerd is gemaakt.
En ook op andere terreinen spelen Arnhemmers een hoofdrol bij het tegengaan van de plastic afvalberg.
Arnhemmers Bram en Marlous Peters van Save Plastics hebben de primeur. Ze wonen sinds het voorjaar van 2020 samen met hun twee zoons in het eerste huis dat van afvalplastic is gemaakt.
Het Arnhemse bedrijf Save Plastics wil met de plastic woningen voorkomen dat ingezameld plastic de verbrandingsoven ingaat.
Peters: “Het afvalprobleem is niet eenduidig op te lossen. Onze visie is: laten we het in ieder geval niet verbranden. Gebruik het voor een nuttige toepassing. Nou: wat is er nou nuttiger dan een huis?”