Wethouder Cathelijne Bouwkamp in gesprek met een verslaggever van RTV Connect.

Dossier Schaapsdrift: voor de gemeente draait alles om positieve beeldvorming

/

ARNHEM – De Gelderlander, Omroep Gelderland, RTV Connect en de Arnhemsche Courant: allemaal doen ze hun best om zo goed mogelijk verslag te doen over de Schaapsdrift. Dat wordt niet gemakkelijk gemaakt door de gemeente Arnhem. De gemeente lijkt maar met één ding bezig te zijn: positieve beeldvorming!

(Door: Patrick Arink)

Uit de Woo-documenten die de Arnhemsche Courant ontving over de Schaapsdrift, blijkt dat de gemeente veel tijd besteedt aan de stukken die de lokale pers nou weer naar buiten brengt. Alle artikelen worden keurig opgeslagen in een mapje ‘Pers’ en via de app becommentarieerd. Ondertussen probeert de gemeente van alles om alle artikelen zoveel mogelijk te beïnvloeden.

Wanneer Omroep Gelderland in maart 2022, na het opleggen van de Wvg, een item plaatst met de titel “Gemeente vaagt wijk weg, bewoners in opstand” is het commentaar niet mals.

“Zonder reactie van de gemeente. Dit had wel even met hoor en wederhoor gemogen”, moppert wethouder Cathelijne Bouwkamp tegen haar woordvoerder.
“Ja, dit is wel botte bijlen werk”, antwoordt de woordvoerder.
“Ik heb gisteravond een reactie gestuurd! Dus niet okee dit”, antwoordt iemand anders.

Nadat de gemeente haar beklag doet bij de regionale omroep, wordt twee dagen later een nieuw item gemaakt, met een veel positievere insteek. In een filmpje met de titel “Verplichte verkoop huis aan gemeente: ‘Het kan niet anders'” legt wethouder Cathelijne Bouwkamp uit dat zij het opleggen van de Wvg ook heel vervelend vindt, maar dat het niet anders kan.

“Ik vind het totaal eigenlijk wel goed geworden”, is het tevreden oordeel van een van de woordvoerders. “Voor zo’n vooringenomen verslaggever zeker.”

“Jammer”

Uiteraard wordt er ook volop geklaagd over de verslaggeving van de Arnhemsche Courant. In een uitgebreid artikel met de kop “Bouwplannen Spoorzone Arnhem-Oost storten als een kaartenhuis in elkaar” trekt de Arnhemsche Courant in september 2022 onder meer de volgende conclusies:

“De gemeente kan geen woningen bouwen op het spooremplacement. Er komt geen station Arnhem Oost. Station Presikhaaf blijft het stationnetje dat het altijd al was en de plannen voor de Schaapsdrift moeten flink afgeschaald worden om een raadsmeerderheid achter zich te krijgen.”

“Patrick heeft ons niet gebeld voor dit artikel”, klaagt een woordvoerder.
“Jammer”, antwoordt wethouder Bouwkamp. “Want aantal conclusies klopt ook niet.”
“Dat zal hij blijven bestrijden, als ik hem een beetje in kan schatten”, antwoordt haar woordvoerder. “Ik denk niet dat het helpt hem nu weer te bellen. Hij zat dit artikel beschouwen als een analyse op basis van openbare bronnen, zoals hij onderaan het stuk ook aangeeft.”
Cathelijne Bouwkamp: “Helemaal eens met deze inschatting. Zal alleen maar zijn achterdocht vergroten.”

Terzijde: alle conclusies uit het artikel staan acht maanden na plaatsing nog altijd als een huis overeind.

Gelderlander

De meeste tijd en moeite besteedt de gemeente Arnhem echter aan de Gelderlander als het gaat om het beïnvloeden van de berichtgeving over de Schaapsdrift.

Wanneer de Gelderlander eind maart 2022 aangeeft dat zij een telefonisch interview met wethouder Bouwkamp wil, vraagt de woordvoerder welke vragen er gesteld gaan worden. Wanneer de Gelderlander vervolgens een paar dagen later belt, zit Cathelijne Bouwkamp aan de andere kant van de lijn met een lijstje met antwoorden voor haar neus. De antwoorden zijn door meerdere woordvoerders opgesteld en bijgewerkt.

“Gijzel je met de Wvg bewoners niet jarenlang?” wil de Gelderlander weten.
De woordvoerders hebben dit antwoord voorgekookt:
“Ik snap zeker dat er onrust en onzekerheid is nu we dit middel inzetten. Ik merk dat bewoners vooral ook onzeker zijn over de plannen en wat we dan gaan doen. Juist daarom nemen we bewoners al vroegtijdig mee in dit proces.”

Een paar dagen later plaatst de Gelderlander het interview met wethouder Bouwkamp onder de kop: “Wethouder Bouwkamp had emoties op de Schaapsdrift wel verwacht: ‘We zorgen voor veel onzekerheid’“.

Wanneer de Gelderlander in november nogmaals een uitgebreid interview wil met Bouwkamp, wordt communicatiebureau Becks ingeschakeld. Het communicatiebureau heeft vooral als taak om de communicatie tussen bewoners en de gemeente beter te laten verlopen, maar helpt ook nu een handje mee met het voorkoken van antwoorden.

“Ik denk dat het goed zou zijn om begrip voor de bewoners, en respect voor hun standpunt te bevestigen en ook de spijt ten aanzien van de brief nogmaals te betuigen”, aldus de communicatiedeskundige van Becks in een inleiding.

Bijgevoegd is een document van ruim 1.000 woorden met de vragen van de Gelderlander en de antwoorden die wethouder Bouwkamp daar het beste op kan geven.

“De communicatie had in de beginfase echt beter gekund en dat spijt mij oprecht”, is bijvoorbeeld een van de antwoorden. “Ik kan dat niet terugdraaien, maar wij trekken er wel lering uit.”


Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een ondersteuning van Mediafonds Arnhem. Het Mediafonds Arnhem is een onafhankelijk ondersteuningsfonds voor bijzondere journalistieke producties over Arnhem.
Met steun van het Mediafonds publiceert de Arnhemsche Courant de komende tijd de belangrijkste bevindingen uit de Woo-documenten over de Schaapsdrift.

Lees verder:
– Dossier Schaapsdrift: gemeente krijgt weer deksel op de neus bij station Presikhaaf
– Dossier Schaapsdrift: “Eventueel ook bebouwing in Park Presikhaaf”
– Volledige sloop van de Schaapsdrift was altijd het uitgangspunt van de gemeente
– Dossier Schaapsdrift: Vergaande sloop Schaapsdrift én Plattenburg verkend door gemeente Arnhem
– Wat de gemeente op de Schaapsdrift wil, past niet
– Het doel heiligt de middelen voor nieuwe coalitie. Voorstel Schaapsdrift met kleine meerderheid aangenomen