Arnhem krijgt 17 miljoen euro om woningbouw te versnellen

ARNHEM – De gemeente Arnhem krijgt van het Rijk 17 miljoen euro om de woningbouw in de stad te versnellen. Het geld is bedoeld om de bouw van infrastructuur rondom 1.450 nieuwe woningen te realiseren.

Arnhem is een van 17 gemeenten in Nederland die de zogeheten Novex-status heeft gekregen. In eerste instantie stelt het Rijk 17 miljoen euro beschikbaar om fietspaden, ov-knooppunten en wegen aan te leggen. Hierdoor kunnen woningbouwprojecten versneld worden uitgevoerd.

Het grootste gedeelte van het bedrag, 10,4 miljoen euro, is bestemd voor de vernieuwing in Kronenburg en omgeving. Komende jaren gaat de omgeving van winkelcentrum Kronenburg op de schop en worden hier ongeveer duizend nieuwe woningen gerealiseerd.

Het resterende geld, ruim 6 miljoen euro, is volgens de gemeente Arnhem bestemd voor het verbeteren van station Presikhaaf.
“Met deze Rijksbijdrage kan de vernieuwing van het station gelijktijdig worden meegenomen met de planvorming voor de omgeving”, aldus de gemeente.

Die zes miljoen euro is in werkelijkheid niet volledig bestemd om station Presikhaaf te ontwikkelen. Een deel van het geld zal bestemd worden voor andere onderdelen in Spoorzone Arnhem Oost. Hoe de verhouding precies zal zijn, kan de gemeente Arnhem nog niet aangeven.

Ophef

Afgelopen maanden ontstond ophef nadat wethouder Bouwkamp (GroenLinks) de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) oplegde op de Schaapsdrift, een woonbuurt aan de noordkant van station Presikhaaf. Door het opleggen van de WVG mogen bewoners hun huis voortaan alleen nog verkopen aan de gemeente Arnhem. In de toekomst sluit wethouder Bouwkamp het onteigenen van bewoners niet uit.

Als het aan Bouwkamp ligt, worden de 150 woningen in de Schaapsdrift komende jaren gesloopt en vervangen door 500 nieuwe woningen en een onbekend aantal vierkante meters kantoorruimte. Ook moet een deel van park Presikhaaf opgeofferd worden om plaats te maken voor woningen.

Bouwkamp. “Arnhem heeft de komende jaren veel betaalbare woningen nodig. Juist in deze wooncrisis, waarin veel mensen op zoek zijn naar een woning, is het belangrijk dat we met steun van het Rijk de bouw van woningen kunnen versnellen.”

Arnhem wil tot 2040 16.000 nieuwe huizen bouwen. Voor 8.000 woningen zijn al plannen in ontwikkeling. De overige huizen moeten gebouwd worden in Spoorzone Arnhem Oost. Hier is volgens de gemeente ruimte voor 10.000 nieuwe woningen.

Bewoners van de Schaapsdrift en de oppositie in de gemeenteraad zijn woedend voor de manier waarop Bouwkamp haar plannen probeert door te drukken. Zij hebben aangekondigd dat zij zich met hand en tand zullen blijven verzetten tegen het voornemen van de GroenLinks-wethouder.

Misleiding

Het nieuwsbericht van de gemeente heeft overigens als pakkende kop “Rijk wijst Spoorzone Arnhem-Oost aan als gebied voor versnelling woningbouw”. Dit is een vorm van misleiding.

Ja, de gemeente krijgt geld voor Spoorzone Arnhem Oost, maar het grootste gedeelte van het Rijksgeld is bestemd voor Kronenburg. Dat feit is alleen voor de goede lezer in de tekst van het nieuwsbericht van de gemeente terug te vinden.