Park Sonsbeek tijdens de hittegolf van 2019. (Foto: gemeente Arnhem.)

Arnhem roept de klimaatnoodtoestand uit

/

ARNHEM – Een meerderheid van de gemeenteraad heeft gisteren in Arnhem de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Hiermee geeft de raad een sterk signaal dat de tijd begint te dringen om klimaatverandering tegen te gaan, aldus de initiatiefnemers.

Het initiatief om de klimaatnoodtoestand uit te roepen kwam van GroenLinks, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren en PvdA. De motie, die opriep tot het uitroepen van de klimaatnoodtoestand, werd door een ruime meerderheid van de gemeenteraad gesteund.

De motie roept op om druk uit te oefenen op de Tweede Kamer en het Europees parlement om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Bovendien moet er in Arnhem ieder jaar een ‘klimaatrekening’ gemaakt worden. Die klimaatrekening maakt duidelijk hoe hoog de broeikassenuitstoot in het voorgaande jaar was.

Het uitroepen van de klimaatnoodtoestand moet gezien worden als oproep van urgentie, zeggen de voorstanders. Het Europees parlement, maar ook landen als Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben al de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Daarnaast zijn er ook regio’s en gemeentes, zoals Brussel, Parijs en Londen, en in Nederland Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, die dat hebben gedaan.

Niet alle partijen waren voor. De VVD bijvoorbeeld stemde tegen.
“We onderschrijven dat we actie moeten ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, maar het uitroepen van een noodtoestand gaat ons te ver”, aldus Steffenie Pape van de VVD.
“Een noodtoestand impliceert dat je iemands vrijheden kunt afnemen omdat er een noodtoestand is. Voor ons was dat een reden om tegen te stemmen.”

Andere partijen zitten nog in de ontkenningsfase.
“Er zijn voldoende wetenschappers die stellen dat er helemaal geen sprake is van klimaatverandering”, aldus Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderen Partij.