Arnhem wint Nederlands kampioenschap tegelwippen

/

ARNHEM – Afgelopen jaar werden er in de gemeente Arnhem 461.850 tegels gewipt om plaats te maken voor vergroening. Met het aantal gewipte tegels is Arnhem dit jaar Nederlands kampioen tegelwippen.

(Door: Patrick Arink)

Een echte verrassing is het niet. Tegelwippen is ‘hot’ in Arnhem. Toch is het pas de eerste keer dat de gemeente Arnhem bovenaan in het klassement van het NK tegelwippen eindigt. Eerder was Arnhem wel al de nummer 1 van Gelderland.

De ruim 460.000 tegels die afgelopen jaar in Arnhem gewipt werden, zijn er maar liefst 100.000 meer dan in nummer twee Tilburg verdwenen. De gemeente Breda werd derde met 260.000 gewipte tegels. Ter vergelijking: in Amersfoort werden afgelopen jaar 800 tegels gewipt. In Lelystad 45. In alle 170 deelnemende gemeenten werden in totaal 4,6 miljoen tegels gewipt. Arnhem is dus goed voor tien procent van het totaal.

Dat tegelwippen in Arnhem zo populair is, heeft twee redenen. Allereerst heeft de gemeente grote ambities op het gebied van vergroening. Bovendien is daar een actuele noodzaak voor. Arnhem heeft als een van de weinige gemeenten in Nederland te maken met hoogteverschil. Dat hoogteverschil zorgt ervoor dat er bij extreme regenbuien veel regenwater naar laaggelegen wijken als Molenbeke en het Spijkerkwartier stroomt. Door stoeptegels weg te halen, stroomt er meer water meteen de bodem in.

De overwinning wordt morgen, donderdag 16 november, gevierd tijdens het Klimaatcafé in de Nieuwe Coehoorn. Vanaf 20.00 uur vindt hier het Tegelwipfeest plaats. Tijdens de avond worden verschillende vergroeningsprojecten gepresenteerd en krijgen stadsvergroeners tips en trucs om zelf aan de slag te gaan.