Arnhemsche Courant sleept gemeente Arnhem (alweer) voor de rechter

/

ARNHEM – De rechtbank in Arnhem ontvangt komende maandag voor de tweede keer dit jaar een verzoek van de Arnhemsche Courant waarin de gemeente Arnhem wordt gedwongen te voldoen aan een Woo-verzoek. Het is helaas weer nodig.

(Door: Patrick Arink)

Op 21 maart van dit jaar sommeerde de rechter de gemeente Arnhem dat zij twee weken de tijd had om te besluiten op een Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant over de Schaapsdrift. De gemeente had de wettelijke termijn op dat moment al 10 weken overschreden.

Op 22 mei van dit jaar deed de Arnhemsche Courant twee nieuwe Woo-verzoeken: een nieuw Woo-verzoek met betrekking tot de Schaapsdrift en een Woo-verzoek over de nabijgelegen spoorknoop. De gemeente Arnhem had tot en met 4 juli de tijd om op deze Woo-verzoeken te reageren. De wettelijke termijn is inmiddels met meer dan 12 weken overschreden…

De gang van zaken bij het vorige Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant leidde tot kritische raadsvragen en de belofte van de gemeente om het WOO-beleid te herzien zodat Woo-verzoeken sneller beantwoord zouden worden. Wethouder Maurits van de Geijn (Volt) meldde daarbij dat die verandering niet op stel en sprong gerealiseerd zou worden.

De reden dat de Arnhemsche Courant nu weer naar de rechtbank stapt, komt door een mail die de gemeente Arnhem eerder deze week stuurde. In de mail legt de gemeente Arnhem uit dat de behandeling van de Woo-verzoeken van de Arnhemsche Courant al drie maanden stil ligt, omdat de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het anonimiseren van de stukken is uitgevallen.

“Dit betekent dat het proces stil is komen te liggen. Wij vinden dit heel vervelend dat dit tot nog meer vertraging heeft geleid”, aldus een ambtenaar van de afdeling Juridische Zaken.

Blijkbaar kent de gemeente Arnhem slechts één ambtenaar die capabel genoeg is om Woo-documenten te anonimiseren.

De gemeente laat weten dat de behandeling van de Woo-verzoeken inmiddels weer op gang is gekomen. Om verdere vertraging tegen te gaan, stapt de Arnhemsche Courant nu echter toch weer naar de rechtbank.

“Het werk van mijn cliënt wordt ernstig gehinderd door de uitblijvende besluitvorming op zijn Woo-verzoek en door het uitblijven van de gevraagde informatie”, aldus de jurist van de Arnhemsche Courant in zijn beroep aan Rechtbank Gelderland.

Sloop Schaapsdrift

Uit de Woo-documenten die na het eerdere Woo-verzoek door de Arnhemsche Courant en na tussenkomst van de rechtbank uiteindelijk werden vrijgegeven, bleek dat de gemeente Arnhem al bij het begin van de planvorming rond de Schaapsdrift plannen had om een groot gedeelte van de bestaande woningen in het gebied te slopen.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) had de raad altijd voorgehouden dat sloop niet aan de orde was. Dat bleek niet waar te zijn.

Ook bleek uit de Woo-documenten dat bebouwing in Park Presikhaaf én sloop van woningen in de wijk Plattenburg op tafel lag bij de plannenmakers.

Volgens de gemeente Arnhem ging het hier slechts om “denkoefeningen” waaraan niet teveel waarde gehangen moest worden. Tegelijkertijd moest de gemeente Arnhem toegeven dat de aantallen die in de startnotitie voor de Schaapsdrift genoemd werden (maximaal 1.000 woningen en 1.000 werkplekken) alleen gerealiseerd kunnen worden wanneer de bestaande bebouwing moet wijken voor nieuwbouw.

Naar aanleiding van de onthullingen in de Arnhemsche Courant nam de gemeenteraad een amendement aan waarmee grootschalige sloop van woningen op de Schaapsdrift onmogelijk gemaakt wordt.

Landelijk onderzoek

Via de Woo, Wet open overheid, kan informatie opgevraagd worden bij overheidsinstanties. De Woo is de opvolger van de Wet Openbaarheid Bestuur.

Deze zomer werkte de Arnhemsche Courant mee aan een landelijk onderzoek over het functioneren van de Woo door het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). De resultaten van dat onderzoek worden over een maand gepresenteerd.