Park Sonsbeek tijdens de hittegolf van 2019. (Foto: gemeente Arnhem.)

De stad als spons: klimaatadaptatie in de praktijk

/

ARNHEM – Onder de titel ‘De Stad als spons’ organiseren architectuurcentrum CASA en het platform Arnhem Klimaatbestendig vanavond, donderdag 22 april, vanaf 20.00 uur een inspiratiebijeenkomst over klimaatadaptatie.

Meer hitte. Meer droogte. Meer water. Dat zijn de belangrijkste gevolgen van de klimaatverandering. Naast het tegengaan van die klimaatverandering, is aanpassen aan de gevolgen daarvan ook prioriteit.

Arnhem loopt wereldwijd voorop in haar ambitie om de stad weerbaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering. De plannen van de gemeente Arnhem rondom klimaatadaptatie waren vorig jaar zelfs wereldnieuws.
Dutch city redraws its layout to prepare for global heating’, kopte The Guardian bijvoorbeeld.

10 procent ontharden is het doel. Daarvoor moet de inrichting van de stad op de schop. Aanleiding genoeg voor CASA en het platform Arnhem Klimaatbestendig om dit jaar samen op te trekken: want hoe geven we als stad concreet vorm aan dit goede voornemen?

Op 22 april wordt via een videopresentatie (hier te bekijken vanaf 20.00 uur) wat Arnhem als groene en creatieve stad op dit moment al doet. Zes Arnhemse ruimtelijk ontwerpers presenteren actuele, inspirerende voorbeelden van innovatieve groene waterhuishouding binnen en buiten Arnhem.

Willem Brouwers (veenenbos en bosch) vertelt over het park onder High Park, de transformatie van de betonkolos van ING.
Bastiaan Buurman (opZoom) geeft een presentatie over de praktijk van directe duurzaamheid aan de hand van De Kijkers in Immerloo.
Wilbert de Haan (NEXIT) heeft het over de cascade als ontwerpstrategie en het plezier dat klimaatadaptatie oplevert.
Inge Hoekstra (Land-id) gaat het hebben over het Rivierklimaatpark IJssel, dat de klimaatopgave met landbouw en recreatie verbindt.
Harro de Jong (Buro Harro) vertelt over een dakduinlandschap middenin Amsterdam dat kansen biedt voor Arnhem.
Daphne van der Wal (Le Far West) heeft het over een nieuwbouwwijk in Amersfoort met groen – en niet bebouwing – als uitgangspunt.

‘De Stad als Spons’ is de eerste in een serie programma’s waarmee architectuurcentrum CASA en Arnhem Klimaatbestendig willen inspireren, informeren en vooral ook activeren om Arnhem meer weerbaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens de Week van de Hitte (14 t/m 18 juni) zal ‘Code Rood: De Stad als Pizzaoven’ plaatsvinden. Na de zomer wordt ‘Code Groen’ georganiseerd over de vraag hoe biodiversiteit in de stad gestimuleerd kan worden.