Waarom dreigt het dierentehuis gesloten te worden?

/

ARNHEM – Dierentehuis Arnhem dreigt op 1 oktober haar deuren te sluiten. De Dierenambulance zal dan niet meer rijden en euthanasie dreigt voor de dieren die worden opgevangen. Waar komt de dreiging met sluiting van de dierenopvang opeens vandaan?

(Door: Patrick Arink)

De petitie waarin wordt opgeroepen om Dierentehuis Arnhem open te houden is inmiddels al meer dan 6.500 keer getekend. In de petitie wordt beschuldigend gewezen naar de gemeente Arnhem:

“Nieuwbouwplannen liggen klaar net als een contract met de gemeente Arnhem. De gemeente weigert het contract te tekenen, sluiting dreigt!”

Volgens het dierentehuis is het niet langer verantwoord om het pand nog langer open te houden. Het gebouw is niet meer veilig.
Als het dierentehuis werkelijk haar deuren sluit op 1 oktober is dat slecht nieuws voor de Arnhemse wethouder Marco van der Wel, nota bene wethouder namens de Partij voor de Dieren. Hij is degene die zijn handtekening moet zetten om nieuwbouw mogelijk te maken.

Die nieuwbouw had er allang moeten staan. In de oorspronkelijke planning had de nieuwbouw dit voorjaar al klaar moeten zijn. Nieuwbouw van de dierenopvang is noodzakelijk omdat het pand uit de jaren zestig verzakt. Renovatie of opknappen is daardoor geen optie. Maar waarom duurt het dan zo lang?

Al in oktober 2021 ging de gemeenteraad van Arnhem akkoord met nieuwbouw van het dierentehuis. Maar Arnhem is niet de enige gemeente die meebetaalt aan de nieuwbouw. In totaal zorgt Dierentehuis Arnhem voor de opvang van dieren uit negen verschillende gemeenten, die allemaal naar rato meebetalen. Maar Arnhem is, als grootste gemeente, leidend in het verhaal.

Een deel van de vertraging heeft te maken met de afstemming tussen die negen gemeenten met betrekking tot de kosten van nieuwbouw. Maar waar de gemeente Arnhem in 2021 het voortouw nam om nieuwbouw te realiseren, is Arnhem nu de enige gemeente die zijn handtekening nog moet zetten onder de nieuwbouwplannen.

Lening

Voor het realiseren van nieuwbouw moet de gemeente Arnhem een lening verstrekken aan het dierentehuis. En daar wringt de schoen, want Dierentehuis Arnhem heeft meer geld nodig dan zij aanvankelijk had gemeld. Dat is de reden dat de gemeente blijft weigeren om haar handtekening te zetten.

Maar volgens het dierentehuis kan het niet voor het oorspronkelijke bedrag van de lening:
“De rentekosten voor de af te sluiten lening zijn inmiddels fors gestegen en wij moeten ook het “loongebouw” voor de medewerkers aanzienlijk optrekken om medewerkers te behouden of aan te trekken”, schreef het dierentehuis vorige maand aan de gemeente Arnhem.

“Wij hebben na 1 juli meermaals, steeds dringender verzocht om nader overleg om onze voorstellen te accepteren maar ons werd meegedeeld dat overleg pas na medio september weer zou kunnen plaatsvinden”, aldus het dierentehuis.

Omdat de gemeente nog altijd niet akkoord ging met de hogere lening, besloot het dierentehuis vorige maand om een extra pressiemiddel in te zetten: dreigen met sluiting.

Negatieve spiraal

“Vanaf 1 oktober komen we in een negatieve spiraal terecht van aflopende offertes en kunnen we geen zwerfdieren meer opvangen. Als er geen nieuw Dierentehuis wordt gebouwd betekent dit dat zwerfdieren niet meer in onze regio kunnen worden opgevangen. Niet alleen de dieren en de inwoners van Arnhem maar ook die in de omliggende gemeenten zijn hiervan de dupe.”

Door te dreigen met sluiting plaatst het dierentehuis de gemeente Arnhem voor het blok. Hoewel een woordvoerder van de gemeente Arnhem gisteren nog tegen Hart van Nederland vertelde dat het dierentehuis zich niet aan eerder gemaakte afspraken houdt, kan de gemeente feitelijk weinig anders doen dan haar handtekening zetten onder de gevraagde lening.

Gisteren, maandag 18 september, is er overleg geweest tussen de negen gemeenten die gezamenlijk het dierentehuis en de nieuwbouw financieren. Een woordvoerder van de gemeente wil niets kwijt over de inhoud van dat overleg, maar meldt wel dat hij verwacht dat de kwestie voor 1 oktober aanstaande is opgelost.