Wethouder Cathelijne Bouwkamp in gesprek met een verslaggever van RTV Connect.

Wethouder Bouwkamp op het matje bij de gemeenteraad vanwege Schaapsdrift

/

ARNHEM – Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) had de gemeenteraad beloofd dat zij eind september tekst en uitleg zou geven over haar plannen met de Schaapsdrift. Omdat de wethouder zich hult in stilzwijgen, heeft de gemeenteraad de Schaapsdrift voor vanavond op de agenda gezet.

(Door: Patrick Arink)

Bij de raadsvergadering begin juli leek het nog duidelijk: er gaat een streep door de vergaande plannen van Bouwkamp om de Schaapsdrift te slopen. Voor een deel van de woonbuurt is de Wvg opgeheven. Voor het deel waar de Wvg nog op ligt, zou zo snel mogelijk duidelijkheid komen.

Uiterlijk eind september zou wethouder Bouwkamp de gemeenteraad informeren over de voortgang. Niet voor het eerst in dit dossier hult Bouwkamp zich echter in stilzwijgen. Ook in het overleg met bewoners houdt Bouwkamp haar kaken op elkaar.

Wel heeft wethouder Bouwkamp afgelopen maand geprobeerd om achter de schermen overleg te voeren over de Schaapsdrift met raadslid Rebin Maref van de VVD. Die voelde daar vanzelfsprekend niets voor.

Omdat Bouwkamp haar toezegging over duidelijkheid over de Schaapsdrift niet nakomt, heeft een meerderheid van de gemeenteraad de Schaapsdrift voor vanavond geagendeerd in de gemeenteraad. Of ze het leuk vindt of niet: dan zal wethouder Bouwkamp opening van zaken moeten geven over de stand van zaken met betrekking tot de planontwikkeling.

Noodrem

Die plannen zien er hoe dan ook heel anders uit dan anderhalf jaar geleden toen de Wvg op de woonbuurt werd opgelegd. Nadat uit Woo-documenten van de Arnhemsche Courant bleek dat de ambities van de gemeente niet te realiseren waren, werd door de gemeenteraad hard aan de noodrem getrokken. Bouwkamp wilde op de Schaapsdrift maximaal 1.000 woningen en evenveel werkplekken realiseren. Dat bleek alleen mogelijk bij grootschalige sloop van de wijk.

Wethouder Bouwkamp heeft tegenover de gemeenteraad altijd ten onrechte beweerd dat sloop niet aan de orde was.

Binnen kringen in de coalitie van GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt klinkt door dat gezocht wordt naar een ‘nette’ aftocht waarbij wethouder Bouwkamp zo min mogelijk gezichtsverlies lijdt.

Bewoners van de Schaapsdrift zitten ondertussen anderhalf jaar na het opleggen van de Wvg nog altijd in onzekerheid:
“Al sinds 8 maart 2022 voelen we angst, onzekerheid, woede, onmacht en diepe teleurstelling… Bewoners gaan hieraan kapot! Wanneer is genoeg genoeg?”, vragen bewoners zich wanhopig af op Twitter.

De kans dat wethouder Bouwkamp vanavond de onzekerheid bij bewoners oplost, is uitgesloten.

Post Scriptum:
De Arnhemsche Courant heeft in mei van dit jaar een nieuw Woo-verzoek gedaan over de Schaapdrift. De gemeente had uiterlijk tot 4 juli de tijd om op dat Woo-verzoek te reageren. Omdat de gemeente Arnhem inmiddels meer dan 12 weken te laat is, stapt de Arnhemsche Courant voor de tweede keer dit jaar naar de rechtbank om ervoor te zorgen dat wethouder Bouwkamp de documenten vrijgeeft.

De gemeente Arnhem heeft na vragen vanuit de gemeenteraad toegegeven dat zij in het eerdere Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant veel meer heeft weggelakt dan volgens de Wet open overheid is toegestaan. De gemeente heeft beloofd een nieuwe versie van de documenten op te sturen.

Vier maanden na die toezegging heeft de gemeente Arnhem dat nog altijd niet gedaan.

De Arnhemsche Courant heeft dit jaar zeven (!) ingebrekestellingen moeten sturen naar de gemeente Arnhem. Daarnaast is er inmiddels twee keer beroep ingesteld bij de rechtbank.