Zorgen om plannen Stadstheater

/

ARNHEM – Afgelopen maandag was er een informatieavond over de plannen van de gemeente met de vernieuwing van het Stadstheater. De plannen zien er veelbelovend uit, maar leiden ook tot zorgen bij de VVD. De partij heeft vragen gesteld aan de wethouder.

(Door: Patrick Arink)

Zorgen over de vernieuwing van het Stadstheater zijn er eigenlijk al vanaf het eerste moment dat er plannen gemaakt werden. De plannen moesten regelmatig worden veranderd en bijgesteld, vooral vanwege de enorme kosten.

Eerst kwamen de plannen boven de 100 miljoen euro uit. Daarop werden de plannen versoberd en werd de bouw van een kleine zaal geschrapt. Via een inventieve financiering werd die zaal later weer toegevoegd en moest het project met een budget van 55 miljoen euro gerealiseerd kunnen worden.

Al snel bleek dat door gestegen materiaalkosten er toch nog een flinke smak geld bij moest. In totaal kost de vernieuwing van het Stadstheater nu 73 miljoen euro. Het goede nieuws is dat dit bedrag inderdaad voldoende blijkt te zijn om alle ambities waar te maken. Maar zorgen zijn er nog steeds, blijkt uit de vragen die de VVD nu gesteld heeft aan cultuur-wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks).

Geen stroom

Zo wil de VVD weten hoe het gesteld is met de stroomvoorziening van het vernieuwde Stadstheater. Het theater moet in het najaar van 2027 haar deuren openen, maar netbeheerders Liander en Tennet hebben afgelopen maanden bij herhaling laten weten dat er door netcongestie pas in 2029 mogelijkheden zijn om bedrijven en maatschappelijke voorzieningen zoals het Stadstheater van een stroomaansluiting te voorzien.

Dreigt er een scenario waarbij het Stadstheater straks zonder stroom komt te zitten, wil de VVD weten.

Grote zorgen heeft de VVD ook over de parkeerplannen rondom het Stadstheater.
“In de plannen is geen enkele aandacht voor het parkeren van auto’s van bewoners, bezoekers en van bussen met schoolkinderen die naar het Stadstheater komen”, merkt de VVD op.

“Bezoekers zullen niet alleen lopend en met de fiets, maar ook met de auto naar Arnhem komen om het Stadstheater te bezoeken. Daarbij ervaren bewoners een groot probleem op het gebied van parkeren.”

De VVD vraagt zich af of deze knelpunten worden opgelost in de mobiliteitsvisie die komende maand wordt gepresenteerd of niet. Als de problemen niet worden opgelost wil de VVD de parkeerproblemen op de agenda van de gemeenteraad zetten.