ARNHEM – Verschillende inwoners van Arnhem zetten grote vraagtekens bij de oplossing die wethouder Marco van der Wel (Partij voor de Dieren) heeft gekozen voor behoud van de hertenkamp in Sonsbeek. Om te voorkomen dat de herten zich voortplanten, zijn de mannetjesherten ondergebracht in een weitje bij station Presikhaaf.
(Door: Patrick Arink)
In nieuwe regels van de overheid is bepaald dat hertenkampen mogen blijven, met de bestaande kudde.
Wethouder van de Wel: “Dat betekent dat we zullen voorkomen dat de herten zich voortplanten door de mannetjesherten alvast op een andere plek op te vangen. Hiermee zorgen we ervoor dat we de hertenkamp kunnen behouden binnen de nieuwe regelgeving.”
De mannetjesherten zijn overgebracht naar een strook gras bij station Presikhaaf. Dat leidt tot ontzetting op social media:
“Ze staan op een smalle, korte strook gras naast een zeer druk spoor. Ze zijn hun kudde kwijt, hun vrouwtjes, hun jongen en vertrouwde omgeving. Geen bomen. In alles ontheemd”, aldus een dierenliefhebber.
Annemieke Vos ging dinsdagmiddag langs bij de mannetjesherten: “Ik ben er beroerd van! Vliegen, vuilnis, geen plek om te schuilen, idiote stalen tenten met plastic… Acht bokken op dit terrein, altijd licht, altijd lawaai. Het terrein is gewoon te klein en de herten hebben ook geen houtwal of bomen.”
“Kan dit niet diervriendelijker”, vraagt iemand anders zich af.
Ei van Columbus
Maar volgens wethouder Marco van der Wel is dit juist een diervriendelijke oplossing. Andere opties, zoals castratie en sterilisatie zijn onderzocht maar vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet wenselijk gebleken.
“Het was even een puzzel, maar we hebben hiermee denk ik een diervriendelijk ei van Columbus gevonden. De hertenkamp in Sonsbeek blijft in ieder geval open, en ik denk dat heel veel Arnhemmers daar blij mee zijn.”
Dat laatste is dus maar de vraag. De gang van zaken heeft in ieder geval geleid tot vragen van de SP.
SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink: “Opmerkelijk is dat andere diervriendelijkere opties hier helemaal niet worden genoemd.”
De SP stoort zich ook aan de tekst die bij de hertenkamp in Sonsbeek is opgehangen. Op een informatiebord staat dat de mannetjesherten vanwege een nieuwe landelijke regels elders zijn ondergebracht.
Een misleidende tekst volgens Elfrink: “Er bestaat helemaal geen maatregel die zegt dat kuddes gescheiden moeten worden en de nieuwe lijst van huis- en hobbydieren zal sowieso pas medio volgend jaar van kracht worden en geldt dus nog helemaal niet.”
“Waarom heeft het college de gemeenteraad geen voorstel voorgelegd of in de gelegenheid gesteld om wensen en bedenkingen in te brengen”, vraagt de SP zich af. Ook wil de SP weten of dit inderdaad de meest diervriendelijke oplossing is.
Vechtpartijen
Er is vooralsnog één andere gemeente die dezelfde oplossing kiest als Arnhem. Ook de gemeente Haarlem is van plan om de mannetjesherten uit de hertenkamp in de Haarlemmerhout elders onder te brengen. Waar de dieren naar toe moeten, is nog niet duidelijk.
“Een bijkomend probleem is ook dat je niet teveel bokken bij elkaar kan stoppen, omdat er dan teveel vechtpartijen uitbreken”, aldus het Haarlems Dagblad.
In Renkum is ervoor gekozen om alle mannetjesherten te steriliseren. Andere gemeenten met een hertenkamp, zoals Den Haag en Assen, zijn nog aan het puzzelen hoe ze de kwestie op moeten lossen.