Dossier Schaapsdrift: een achterkamertjesdeal om een falende wethouder te beschermen

/

ARNHEM – De vergadering moet nog gehouden worden, maar de afbeelding boven dit verhaal toont alvast de stemming die aan het eind van de avond op het bord staat over de gebiedsvisie voor de Schaapsdrift. De deal is door fractievoorzitter Mark Coenders van GroenLinks in de achterkamertjes gesloten.

(Door: Patrick Arink)

Het is de zoveelste vergadering over de Schaapsdrift vanavond. Al twee jaar domineert het hoofdpijndossier de politieke agenda. Al twee jaar wordt de gemeenteraad door wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) om de tuin geleid. Al twee jaar probeert de coalitie onder leiding van GroenLinks om die falende wethouder te beschermen.

Laat één ding duidelijk zijn: eigenlijk is er geen meerderheid voor de plannen met de Schaapsdrift waar vanavond over besloten wordt. Als alle raadsleden vanavond naar eer en geweten zouden stemmen, dan zou het raadsvoorstel hooguit 13 stemmen voor halen. En dat is een optimistische inschatting.

Veel raadsleden vanuit de coalitie stemmen voor de gebiedsvisie omdat zij de coalitie niet willen afvallen. Een raadslid als Lea Manders van Arnhem Centraal bijvoorbeeld, zou moord en brand schreeuwen over deze plannen als ze in de oppositie zou zitten. En zoals zij zijn er veel meer in deze gemeenteraad.

De Heilige Coalitie Die Beschermd Moet Worden zorgt voor stemmingsuitslagen die geen recht doen aan de werkelijke standpunten van veel raadsleden. En als raadsleden vanuit de coalitie niet vrijwillig het coalitiebelang boven hun eigen standpunt plaatsen, dan is er altijd nog de overtuigende druk van coalitieleider Mark Coenders van GroenLinks om via overleg in de achterkamertjes de kudde bij elkaar te houden.

Zo gaat dat in politiek Arnhem in 2024. Het is triest gesteld met de democratie in onze stad.

Falende wethouder

Al die pogingen om de plannen voor de Schaapsdrift overeind te houden dienen maar één doel: voorkomen dat wethouder Cathelijne Bouwkamp nog meer schade oploopt. Een kleine opsomming van de zaken waar Bouwkamp in de afgelopen twee jaar de mist mee inging.

Sloop was het uitgsangspunt
Sloop van de Schaapsdrift was volgens Bouwkamp niet aan de orde. Dat bleek niet waar. Volledige sloop van de Schaapsdrift was altijd het uitgangspunt van de gemeente.

Geen informatie geven
Bouwkamp heeft altijd gezegd dat zij de gemeenteraad volledig wilde informeren. Dat bleek niet waar. Vragen vanuit de oppositie werden in veel gevallen niet beantwoord. Documenten waar de gemeenteraad om vroeg werden of pas op het allerlaatste moment, of helemaal niet aan de raad gegeven.
Bouwkamp houdt haar kaken ook stijf op elkaar over de plannen van Innoforte, terwijl intern allang duidelijk is dat Innoforte geen gebruik gaat maken van de parkeergarage die in de Schaapsdrift-plannen staat.

Tegenwerken en saboteren
Veel van de informatie over de plannen met de Schaapsdrift is uiteindelijk naar buiten gekomen door Woo-verzoeken van de Arnhemsche Courant. Die Woo-verzoeken zijn stelselmatig vertraagd, tegengewerkt en gesaboteerd. Binnen een jaar tijd moest drie keer de gang naar de rechter gemaakt worden om de documenten in de openbaarheid te brengen.

Motie niet uitvoeren
Uit die Woo-documenten bleek onder meer dat de gemeente acht maanden aan een startnotitie heeft gewerkt waarbij volledige sloop van de Schaapsdrift het uitgangspunt was. De ambtenaren hadden “niet scherp dat de raad eerder een motie had aangenomen waarbij behoud van bestaande woningen het uitgangspunt was”.

Geen regie
Dat ambtenaren acht maanden lang plannen kunnen maken om een hele wijk te slopen zonder dat wethouder Bouwkamp ze tot de orde heeft geroepen, wijst erop dat Bouwkamp totaal geen regie voert in dit dossier. Het plaatst bovendien alle opmerkingen van wethouder Bouwkamp over het voorkomen van onteigening en sloop in een heel ander daglicht. Ze heeft de raad voorgelogen.

Amendement niet uitvoeren
Bouwkamp beloofde dat zij het amendement van de gemeenteraad dat sloop van woningen moest voorkomen als uitgangspunt zou nemen. Dat bleek niet waar. Wethouder Bouwkamp gaf ontwerpers een heel andere opdracht mee. Van de 210 woningen op de Schaapsdrift, gaan in de huidige plannen 73 woningen tegen de vlakte als het aan Bouwkamp ligt. Dat is 35 procent van de hele wijk.

Bewoners niet serieus nemen
Nadat Bouwkamp de Schaapsdrift eerst al denigrerend ‘Klein België‘ had genoemd, probeerden bewoners van de wijk er toch nog het beste van te maken door regelmatig met de wethouder te overleggen. Nadat Bouwkamp de zoveelste toezegging aan bewoners niet was nagekomen zegden bewoners het vertrouwen op in de wethouder.

“Dat de wethouder geen enkel blijk van empathie toont met mensen die hun huis dreigen te verliezen, heeft voor ons de deur met een stevige klap dichtgedaan”, aldus de bewoners.

Motie van wantrouwen

In iedere gemeenteraad in Nederland zou de helft van alle misstappen hierboven al voldoende zijn om de verantwoordelijk wethouder via een motie van wantrouwen weg te sturen.

Maar dit is Arnhem.

Dankzij de inspanningen van GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders in de achterkamertjes wijzen alle neuzen in de coalitie dezelfde kant op. Een falende wethouder die fout op fout stapelt mag blijven. Die falende wethouder wordt dankzij die achterkamertjes geholpen aan een meerderheid voor haar plannen, ook al weet iedereen dat het kaartenhuis verderop in het traject in elkaar stort.

“Niemand staat ’s ochtends op met de vraag hoe hij vandaag de democratie eens zal uithollen”, schreef hoogleraar Paul Frissen in 2017 over de bestuurscultuur in Arnhem.

Dat was voordat Mark Coenders en Cathelijne Bouwkamp van GroenLinks aan de knoppen zaten.