Impressie van de Melkfabriek, met op de achtergrond de John Frostbrug. (Illustratie: BPD.)

Nieuwbouw Melkfabriek kan beginnen

/

ARNHEM – Projectontwikkelaar BPD kan aan de slag met de bouw van de Melkfabriek, aan de oostkant van de John Frostbrug. De gemeenteraad heeft afgelopen week het bestemmingsplan voor het ambitieuze bouwplan goedgekeurd.

Het komt niet zo vaak voor dat een omvangrijk bouwproject in Arnhem zonder slag of stoot wordt goedgekeurd. Bouwplannen zoals bijvoorbeeld rondom Kronenburg of Stadsblokken-Meinerswijk leiden tot felle discussies binnen en buiten de gemeenteraad.

Maar het plan dat een nieuwe invulling moet geven aan de voormalige Cobercofabriek aan de Westervoortsedijk kent vanaf de lancering van de plannen eigenlijk alleen maar voorstanders. Dat werd afgelopen woensdag nog eens bevestigd tijdens de raadsvergadering. Het bestemmingsplan voor de Melkfabriek werd zonder debat bij hamerslag door de gemeenteraad vastgesteld.
Opmerkelijk is ook dat er geen zienswijzen werden ingediend tegen het bestemmingsplan.

Creatieve hotspot

Op de website cobercokwartier.nl wordt in ronkende taal een inkijkje gegeven in de plannen.
“Dit nieuwe stoere stuk stad aan de Rijn ligt als blank canvas te wachten om ingevuld te worden. Met mooie momenten. Met mensen. Met rust. En met prachtige, moderne architectuur, passend bij het industrieel erfgoed van de Coberco Melkfabriek.”

Projectontwikkelaar BPD wil het terrein van de oude melkfabriek transformeren tot een creatieve hotspot “waar wonen, werken, winkelen, genieten en ontspannen samenkomen”.
Het hart van het plan bestaat uit het realiseren van 311 woningen en 10.000 vierkante meter bedrijfsruimte.

Die bedrijfsruimte is vooral bedoeld voor de creatieve sector, horeca, een stadswinkel en een hotel.
“Met het openstellen van het gebied krijgen Arnhemmers er een prachtig stuk stad bij. Een waardevolle aanvulling. Een plek voor iedereen”, belooft BPD.

De woningen bestaan uit grondgebonden woningen en appartementen voor verschillende doelgroepen. Ongeveer 40 woningen zullen gerealiseerd worden in het goedkopere segment.

Historische onderdelen

In 2016 was er even sprake van dat de delen van de oude melkfabriek die nog overeind staan, alsnog gesloopt zouden worden. De gemeenteraad voorkwam dat de flessenhal, de schoorsteen, het ketelhuis en het portaal tegen de vlakte zouden gaan.
“In het verleden is Arnhem veel historische elementen kwijtgeraakt”, aldus Maarten Venhoek van D66. “Het is goed dat deze historische elementen in het bestemmingsplan een plek hebben gevonden.”

Projectontwikkelaar BPD heeft de historische onderdelen van de oude fabriek handig opgenomen in de bouwplannen.
“De kenmerkende schoorsteen blijft de Arnhemse skyline typeren. De gevel van het fabrieksgebouw geeft op alle woonpleinen historisch karakter aan Cobercokwartier”, staat in de plannen te lezen.

Aanvankelijk wilde BPD al in 2019 beginnen met de bouw. Gestegen bouwprijzen gooiden echter roet in het eten. De ontwikkeling van de plannen kwam knarsend tot stiltand. Volgens BPD was het plan voor de Melkfabriek door de gestegen kosten niet meer rendabel. Samen met de gemeente Arnhem werden de plannen aangepast. Zo werden er onder meer andere oplossingen bedacht voor parkeren en de openbare ruimte.

Nu de gemeenteraad met twee jaar vertraging heeft ingestemd met het bestemmingsplan, kan begonnen worden met de volgende fase. De eerste woningen zullen naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar in de verkoop gaan. Begin volgend jaar zal gestart worden met de bouw.